wtorek, 12 lipca 2011

‎"Dalmatyńskie Konoby"



‎"Dalmatyńskie Konoby"... są miejscami gdzie: "tradycja przenika się z nowoczesnością". Miejsca te łączą w sobie doświadczenia pokoleń kucharzy, wychowanych w oparciu o wiedzę, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Nigdzie tak, jak w tym miejscu nie spróbujemy dań, które w żadnym innym zakątku świata nie smakują tak, jak wDalmacji. Czy są to wygrzewające się w słońcu słodkie pomidory, czy suszona morskim wiatrem dojrzewająca szynka, czy też lokalne przyprawy będące smacznym uzupełnieniem posiłków. Chleb w domowych konobach, podobnie jak wyśmienite dania mięsne przyrządza się według starej receptury pod „Peką”. Powoduje to że nawet po kilku dniach jest on świeży, chrupiący i świetnie nadaje się do spożycia. Do posiłków gospodarze podają wyśmienite wino: czerwone bądź białe, winorośl bowiem ma w tym regionie wspaniałe warunki wegetacji, powodując że przygotowane wino jest wyjątkowe nie tylko w skali Chorwacji. Jeśli kiedykolwiek zabłądzicie gdzieś do południowej Dalmacji nie przegapcie „Konoby” naszego przyjaciela Ticho, który jak nikt inny, wkłada całe swoje serce w przygotowanie pysznych potraw będących wspaniałym uzupełnieniem pobytu w tym pięknym miejscu. !!!